mars 19, 2019

Linsvätska

Linsvätska

Om du använder linser som du inte slänger varje kväll, endagslinser, är det viktigt att du kommer ihåg att linserna måste rengöras. Linsvätska är för dig en oumbärlig produkt då det är den som rengör och återfuktar linserna. Vilket gör att du kan använda dem dag efter dag utan besvär. Linsvätskan är desinfekterande och tar bort bakterier, proteiner och svampar. Den tar bort beläggningar som bildats under dagen på dina linser. Skulle du inte rengöra och ta hand om dina linser på rätt sätt, kan det leda till infektioner och skador på dina ögon. Vilket är den största anledningen till varför linsvätska är så pass viktigt. Framförallt då de förlänger linsernas livslängd så att du kan använda dem under en längre period än en dag.

Rengöring av linser

Efter att du burit linserna hela dagen, är det på kvällen dags att rengöra linserna. Innan du rör dina linser är det först och främst viktigt att du noggrant tvättar händerna. Därefter håller du upp linsvätska i din handflata och placerar en lins åt gången där. Du gnuggar sedan linsen försiktigt och häller på mer linsvätska. Efteråt lägger du linsen i ett linsetui med linsvätska och gör om processen med nästa lins. Anledningen till varför du inte rengör linserna med vanligt vatten eller förvarar dem i detta, är att linserna skulle suga upp bakterier från vattnet.

När du köper en ny förpackning med linsvätska medföljer nästan alltid ett nytt linsetui. Men det går även att köpa sådana separat om du behöver mer än ett etui för dina linser. Linsetuier består av två behållare som vanligtvis är märkta med H, för höger, eller V, för vänster. De kan också använda R och L. Det är viktigt att du förvarar dina linser i rätt behållare om du har olika styrkor på dina linser, annars är det mindre viktigt. Kom dock ihåg att linsvätska har en utgångstid, 6 månader efter att du öppnat förpackningen måste du slänga den.

Olika typer av linsvätska

Linsvätskor kommer i olika varianter numera och dessutom finns det olika linsvätskor för olika linstyper. För att veta vilken linsvätska du ska använda, bör du rådfråga din optiker. Det finns nämligen linsvätskor som rengör och förvarar, andra som bara förvarar linserna samt en tredje variant som kan användas till allt. Numera är det multifunktionslinsvätska som är det vanligaste, de rengör, återfuktar och förvarar linserna. De kräver inte heller att du gnuggar linserna utan enbart att du sköljer av dem och lägger dem i ditt linsetui. Det finns också speciella linsvätskor för den med känsliga ögon som verkligen rengör på djupet. Vilket även kan vara bra för dig som enkelt får beläggningar på dina linser.

Köpa linsvätska på nätet

Lensday.se jämför vid skrivande stund inte linsvätskor då priset inte skiljer sig speciellt mycket åt. I jämförelse med de pengar du kan spara på linser, är priset för linsvätska en mindre kostnad. Framförallt då många linsbutiker även har en fraktavgift som skulle göra det väldigt oekonomiskt att enbart köpa linsvätska. Passa på när du beställer dina linser att köpa ett par förpackningar om du tycker att priset är lägre än vanligt. Annars kan du köpa linsvätska på ett apotek i närheten av där du bor.