februari 11, 2019

Skaffa linser

Skaffa linser

Idag väljer allt fler att använda sig av linser. Främst beror det på att linser är smidigare och enklare att använda sig av. I jämförelse med glasögon är det betydligt smidigare och enklare. Du behöver inte känna som om du ser ut genom ett par glasrutor hela tiden. Dessutom får du andra fördelar som exempelvis periferisyn, något som glasögon inte ger. Om du funderar på att skaffa linser får du alla svaren i den här artikeln.

Boka in en synundersökning

Om du redan har glasögon och vet att du har ett synfel kan du kontakta din optiker för att boka in en synundersökning. Det är viktigt att du gör det här innan du beställer några linser. För att kunna använda linser måste du ha ett recept som är anpassat för linser och få sådana utprovade. Det går tyvärr inte att använda recept på glasögon för linser.

Har du aldrig använt linser är det här otroligt viktigt för att du ska få rätt linser. Om du har använt linser tidigare men inte gjort det på ett tag bör du också boka in en synundersökning. En stor del av optikerna har erbjudanden som gör det billigare att kombinera en synundersökning med utprovning av linser. Du får då utprovning av kontaktlinser samt träningen du behöver för att använda linserna och provlinser. Utöver detta bokas även ett återbesök in för att optikern ska kunna följa upp hur det går med ditt användande av linser.

Hur en synundersökning hos optikern går till

Hos en optiker kommer du att genomgå en synundersökning som består av flera moment. I vilken ordning dem utförs i beror helt på optikern. Det brukar börja med att du och optikern pratar lite om varför du vill börja använda kontaktlinser och din ögon hälsa. Helt enkelt hur du upplever att dina ögon mår, hur ditt allmänna hälsotillstånd är och vad du vanligtvis gör på fritiden. Allt detta görs för att optikern ska få en bättre bild av vilka linser du eventuellt kan behöva.

Efter det här utförs ett syntest och en undersökning av dina ögon. Då kontrollerar optikern allt som rör dina ögon bland annat hornhinna, ögonvitor och tårkanalerna. Optikern kommer även att mäta trycket på dina ögon för verkligen se hur de mår. Efter det här kommer du att få prova på att sätta in linser som optikern testat ut åt dig. Det är ett moment som kommer kräva en del träning och många klarar inte av att göra det utan flera försök. Många upplever det väldigt svårt att peta sig själva i ögon. Efter att du klarat av att få in linserna kommer även optikern att utföra ett nytt syntest då du har linserna i. För att se att de verkligen passar dig. Slutligen får du öva på att ta ut linserna, då kan optikern se att du klarar av att använda dem.

Med dig hem får du även ett par linser för att prova på, linsvätska för rengöring och instruktioner för hur du rengör linserna. Ett väldigt viktigt moment du inte får glömma bort.

Viktigt att tänka på innan du skaffar linser

Det är viktigt att tänka på att det kan ta lite tid innan du vänjer dig vid att använda linser. Några vänjer sig bara efter några timmar och för andra kan det ta veckor. Det här kan leda till att din optiker rekommenderar att du successivt vänjer dig vid linserna. Då det är individuellt hur du klarar av linser kan det vara bra att tänka på att du kan få torra ögon. Framförallt om du arbetar mycket framför en skärm och det kan då hjälpa med ögondroppar anpassade för linser.

Allt det här är sådant som din optiker kommer att rekommendera och berätta för dig. Det underlättar framförallt om du verkligen lyssnar på vad din optiker berättar.

Gör jämna synundersökningar och återbesök

Det är viktigt att du alltid följer din optikers rekommendation gällande synundersökningar och återbesök. Dina ögon är viktiga men de är också känsliga, vilket är något en optiker hålla koll på. Om du inte regelbundet gör återbesök kan det leda till att din syn blir sämre och du använder fel linser. Det är även viktigt för att dina ögon ska må bra och inte få några problem av att du använder linser.

Upptäcker du att dina ögon känns annorlunda, får sämre syn eller något annat som kommer plötsligt, är det viktigt att du omedelbart bokar in en tid hos din optiker. Det kan bero på vilka linser du använder och då provar din optiker ut nya åt dig. Ibland kan det även rekommenderas att du går från månadslinser till endagslinser. För att dina ögon lättare ska kunna andas och må bra.

Varje gång du gör en synkontroll hos din optiker får du även ett nytt recept. På det här sättet kan du vara säker på att du alltid använder korrekt linser.

Fördelarna med att skaffa linser

Fördelarna med att skaffa linser är många och framförallt är det friheten som många uppskattar. Glasögon är inte något som passar för alla och det är inte alla som uppskattar dem estetiskt. Dessutom kommer du att upptäcka hur bekvämt det är att använda linser. Linsers största fördel är dock att du kommer att se bättre. För det är något som verkligen kan göra en stor skillnad för de som upplever att de inte ser ordentligt. Om du ska köra bil eller skaffa körkort är det också viktigt att du använder linser om du har ett stort synfel. Det räcker inte enbart att använda glasögon om man inte kan se perifert. Använder du linser finns det inga begränsningar utan du ser allt på samma sätt som om du inte hade haft något synfel.

Glasögon kan även förvränga hur du uppfattar storleken på olika föremål. Det beror på avståndet mellan glasen och dina ögon. Linser har inte samma problem utan du får en betydligt mer korrekt bedömning av storleken på saker och ting. Om du sportar eller idrottar kan du också enkelt tappa glasögonen eller uppleva att de är i vägen. Dessutom kan det bli svårt att använda solglasögon med glasögon och ett problem som linser inte har.