februari 20, 2019

Sova med linser

Sova med linser

sova med linser

Om du vid något enstaka tillfälle har sovit med dina linser, kan du sluta oroa dig. Det är inget farligt att göra det. Det är dock inte heller något som en optiker rekommenderar att du gör. Att somna till i soffan är inte samma sak som att sova regelbundet med linser en hel natt.

Varför det inte är bra att sova med linser

Linser begränsar syretillförseln till dina ögon och därmed kan de inte heller andas ordentligt. När du är vaken får hornhinnan syre från luften och tårarna i dina ögon. När du sover, blinkar du inte heller och därmed begränsas syre- och tårtillförseln under den tiden. Har du då linser på dig, minskar tillförseln mer än vanligt, vilket inte är bra i längden. Det kan innebära skador på dina ögon då linsen lätt kan dras ihop och därmed orsaka små skador. Något som i värsta fall kan leda till en infektion i ögat. Linser hindrar helt enkelt ögats naturliga sätt att återfukta och ge ögonen syre. Vilket under dagtid sker per automatik men som det inte gör under natten.

En annan anledning till varför du inte ska sova med linser, är att månadslinser måste tas ut och rengöras en gång om dagen. Utöver detta är det bra om ögonen får vila ifrån linserna med jämna mellanrum för att låta dem återhämta sig.

Om du redan sovit med linser

Om du somnar med dina linser och upptäcker inte detta förrän på morgonen kommer du känna att ögonen är torra och grusiga men de kan även vara röda. De kanske svider lite och troligtvis är de så pass torra att du har svårt att ta ut dem. Börja med att droppa ögondroppar i dem för att mjuka upp linserna och blinka ordentligt för att sprida ut vätskan. Återupprepa till du känner att du enkelt kan ta ut linserna.

Det rekommenderas att du dagarna efter detta använder glasögon och hoppar över linserna ett tag. För att på det sättet låta dina ögon återhämtas och låta dem vila ordentligt. Skulle du känna att det känns konstigt eller att det svider kan du boka in en tid hos optikern. Det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra när det gäller ens ögon. Då kan du vara säker på att dina ögon inte skadats.

Dygnet-runt-linser är ett alternativ

Det finns en variant av linser som du kan sova med, de heter dygnet-runt-linser. De är gjorda av silikon istället för hydrogel och låter ögat få 6 gånger mer syre än vanliga linser. Vilket gör att du även kan sova med dem och låta dem sitta kvar i upptill en månad innan det är dags att byta ut dem.

Om du ofta glömmer bort att ta ur dina endagslinser eller månadslinser, kan dygnet-runt-linser vara ett bra alternativ. Framförallt om du vill kunna se på nätterna eller direkt när du vaknar. Dock är det rekommenderat att du ibland låter ögonen vila och använder dig av glasögon. Även om de släpper igenom mer syre än andra linser, är det viktigt att låta ögonen få återhämta sig.

Nattlinser

Det finns en helt ny variant av linser som skiljer sig mot alla de andra. Nattlinser används nämligen enbart under nätter och de fungerar på ett helt unikt sätt. Du sätter in dem precis innan du ska sova och de formar sedan om dina ögon så att du dagen därpå när du tagit ut dem kan se precis som om du inte haft ett brytningsfel. Nattlinser kan enbart användas upp till -4.5 och kan vara ett alternativ för den som vill slippa linser under dagtid.

Metoden kallas för orthokeratologi och är något helt nytt men har visat sig vara väldigt effektiva. De har även enligt studier som gjorts kunnat minska utvecklingen av ett synfel med 50%. En 12-åring som har -1, kommer vid vuxen ålder ha mellan -3 och -4. Använder samma 12-åring nattlinser kommer synfelet bara att vara -2. Det är alltså ett helt nytt sätt att minska ner både synfel och underlätta för den som lätt får torra ögon av linser, eller vill slippa glasögon.

Redan efter en natt kommer du att se bättre men det kan ta upp till 12 dagar innan du ser lika bra som om du inte haft ett brytningsfel. Effekten vara mellan 16 och 48 timmar men brytningsfelet återkommer om du inte använder dina nattlinser. Passar perfekt för den som känner sig osäker på om ögonlaser är något som passar eller som av någon anledning inte kan göra en sådan operation.