februari 25, 2019

Närsynthet

Närsynthet

närsynthet

Närsynthet, eller den medicinska termen Myopi, är ett synfel som gör att det blir svårare att fokusera på objekt på långt håll. Istället upplevs de som suddiga och synen blir väldigt otydlig. Närsynthet är väldigt vanligt bland den svenska befolkningen men även i andra länder runt om i världen. Motsatsen till att närsynthet är översynthet.

Närsynthet kan förklaras som ett brytningsfel som i korthet innebär att linsen bryter ljuset för mycket, brytningen är för stor för ögats längd. Brytningen sker då framför linsen istället för på linsen. Synfelet avhjälps med konkava linser som buktar inåt och som är tjockast vid kanterna. När det istället gäller glasögon pratar man då om minusglas.

Besvär orsakade av närsynthet

Närsynthet innebär sällan samma problem som för översynthet som trötthet och trötta ögon. Den enkla anledningen till detta är att ögonen inte måste anpassa sig flera gånger om dagen. En översynt behöver nämligen anstränga ögonen varje gång personens fokus ligger nära personen. Om personen använder linser eller glasögon behövs inte samma ansträngning och personen kommer uppleva sig både piggare och att ögonen inte blir lika trötta.

Det största problemet som uppstår med närsynthet är vid bilkörning, cykling eller andra aktiviteter i trafiken. En person som är närsynt kan nämligen ha svårt att uppfatta blinkers och även ha svårt att läsa skyltar. Det är också anledningen till varför en närsynt måste bära antingen linser eller glasögon för att få köra bil. Brytningsfelet kan i vis mån kompenseras genom att personen spänner ögonen och fokuserar noga men det är nästan alltid enbart en tillfällig lösning.

Linser för närsynthet

För den som lider av närsynthet finns det tre sätt att korrigera felet. Det enda sättet att mer eller mindre permanent avhjälpa brytningsfelet är att utföra ett kirurgiskt ingrepp, även kallat för ögonlaser.  Annars finns det både glasögon och linser som avhjälper synfelet, även om det då inte är permanent utan bara när personen använder dessa hjälpmedel. Kontaktlinser är den metoden som ger precis samma känsla som om man inte hade något brytningsfel. Det är dessutom inte speciellt dyrt och det är enkelt att beställa billiga linser på nätet.

För att få beställa linser eller köpa glasögon på nätet måste du ha ett giltigt recept. Det får du utfärdat efter en synundersökning av en optiker. Med det i handen kan du sedan enkelt köpa linser på nätet då det innehåller alla uppgifter du behöver fylla i när du beställer. När du köper linser på nätet måste du fylla i styrka, diameter och baskurva. Du får också välja om du ska använda endagslinser eller månadslinser. Har du andra synfel än enbart närsynthet som exempelvis astigmatism måste du köpa toriska linser.

Vad beror närsynthet på?

Det finns faktiskt inget konkret svar på varför vissa får problem med synen och blir närsynta. Teorier finns det många av men inget som är helt bevisat ännu. I Norden är omkring 30% av befolkningen närsynt medan i Asien är det nästan halva befolkningen som har brytningsfel. Man tror att ärftlighet är en av de största anledningarna till myopi och det är en trolig förklaring. Det finns också undersökningar som visar att sociala faktorer påverkar och hur mycket en person vistas utomhus.

Exempelvis gjordes en undersökning på meniga i Sverige före andra världskriget och då var 9% närsynta. När en liknande studie bedrevs under 2009 visade det sig att det var närmare 40% som hade problem med närsynthet. Forskare har därför dragit slutsatsen att den stillasittande livstiden med mycket tid framför datorn, tv:n, surfplattan och mobilen är orsaken till ökningen. Det finns också tecken på att miljön påverkar och därför finns det en rekommendation om att man ska vistas utomhus minst 14 timmar i veckan för att minska risken för närsynthet. Andra faktorer som det dock inte finns några studier för kan vara blodtryck, mat och stress som utlösande faktorer.