Torra ögon
Torra ögon är relativt vanligt och beror oftast på att tårfilmen inte fungerar som den ska. Tårfilmen har flera viktiga funktioner, bland annat att fukta ögonen, smörja mellan ögonlockens insida och ögats utsida samt att skydda ögat från främmande föremål, smuts, bakterier och allergener. För att tårfilmen ska fungera som den ska måste det vara rätt mängd, innehålla rätt ämnen, vara stabil nog och ha rätt viskositetsegenskaper. Om du upplever att dina ögon känns torra beror det oftast på att tårfilmen inte fungerar tillfredsställande och oftast beror det på att den helt enkelt inte räcker till.
Det finns många orsaker
Anledningarna till torra ögon är många och det kallas medicinskt för tårfilmsdysfunktion, exempelvis kan det vara ett ålderstecken då många äldre får mindre tårfilssekretion. En allergi kan också vara den bakomliggande orsaken eller en infektion eller en inflammatorisk sjukdom. Det kan även bero på läkemedelsbiverkningar, rökning, vitaminbrist, torr miljö eller en mängd andra faktorer. Hormonella förändringar, som påverkar framförallt kvinnor som kommer i klimakteriet, kan vara bakgrunden till de torra ögonen. Även gravida kan få problem med detta under sin graviditet.
Att använda kontaktlinser kan göra ögonen torra. De flyter nämligen ovanför tårfilmen som täcker hornhinnan och därmed även absorberar en del av den. Framförallt kan användandet av kontaktlinser påverka din ögon hälsa om det är flera faktorer som spelar in samtidigt. Exempelvis om man arbetar i en torr miljö eller är på väg att bli äldre.
Symtomen man vanligtvis märker av är exempelvis klåda, sveda, skavande, brännande känsla, att ögonen känns igenklistrade på morgonen, grusiga ögon, rinnande ögon, trötta ögon, dimsyn och ljuskänslighet. Symtomen blir dessutom mer påtagliga vid synintensiva sysslor som tv-tittande, läsning, bilkörning, handarbete eller arbete framför en dator.
Torra ögon påverkar omkring 10 – 20 % av världens befolkning och är därmed relativt vanligt.
Ögondroppar när dina ögon är torra
Torra ögon behöver återfuktas och beror helt enkelt på att ögats egna funktion inte klarar av det. Då kan du använda dig av ögondroppar för att hjälpa ögonen på vägen. Använder du linser är det dessutom väldigt praktiskt, kom bara ihåg att du behöver använda ögondroppar som är anpassade för att användas med linser. Det finns även tårersättningsmedel och en del receptfria preparat som kan underlätta och behandla problemet. Det bästa är dock att du frågar din optiker om råd och tips eller besöker en ögonläkare. På det sättet kan du få en skräddarsydd behandlingsplan för just dina torra ögon.
Lider du av det här problemet kan du också försöka undvika miljöer som påverkar det negativt. Exempelvis rökiga miljöer, blinka ofta när du arbetar vid en dator och skydda ögonen med glasögon i blåsiga miljöer. På det sättet kan du minska ner obehaget av dina torra ögon.
Linser anpassade för ögon som är torra
Under senare år har det väldigt mycket hänt och utvecklats inom linser. Framförallt för de personerna som lider av torra ögon finns det numera linser för torra ögon. De är tillverkade av ett annat material som släpper igenom mer syre och liknar ögats egna membran. Därför håller de sig också fuktiga längre och blir även mer bekväma att använda sig av.
Om du använder linser och tycker att dina ögon blir torra, kan du prova på att byta linser. Prata först med din optiker och gör en ny synundersökning. Gå sedan igenom de alternativen som finns för dig och vilka linser som eventuellt kan passa. Prova även på att byta linsvätska till en variant som är mer återfuktande. Det finns gott om sådana att välja mellan och som gör att dina linser och ögon håller sig fuktiga längre och du slipper problemet med torra ögon. Bär du dessutom kontaktlinser varje dag och under långa perioder varje dag, kan du prova på att låta ögonen vila med jämna mellanrum. Det är alltid positivt att låta ögonen få någon dag då du bara använder glasögon.