Mildra dina besvär av pollen med linser

Våren och sommaren kan vara väldigt besvärliga för de som lider av pollenallergi. För även om det är vackert och grönt ute, är det inte alla som kan njuta av det. Det är omkring 10% av den svenska befolkningen som mer eller mindre får besvär när pollen finns i luften. Framförallt är det under sommaren och våren då det är som mest. Dock beror problemen på vilken typ av pollenallergi man lider av. Dessutom kan människor uppleva det mer eller mindre beroende på vilken typ av pollen som finns i luften. De vanligaste allergierna är mot gräs- och björkpollen. Många upplever olika besvär som rinnande ögon och obehag i både näsa och i luftrör. Något som självklart kan förstöra för de som trots allt vill kunna vistas utomhus. Det finns gott om mediciner av olika slag som kan lindra besvären.

Alltifrån nässprayer och ögondroppar kan mildra och minska besvären. För den som vanligtvis drabbas av problem med ögonen, kan linser vara ett alternativ. De skapar nämligen en skyddande barriär. Något som kan minska besvären men som med allt annat, beror det på hur allvarlig allergi man har.

Linser skyddar ögat

När linserna sitter i ögonen bildas en skyddande barriär mellan ögonen och omgivningen. Det gör att pollenpartiklarna inte har lika enkelt att nå fram till ögat. Vilket kan motverka besvär som torra ögon eller rinnande ögon. Det kräver däremot att du är helt ren om händerna när du sätter i linserna. Något som många inte är lika noggranna med som de borde vara. Om linserna dessutom har en återfuktande funktion kan de mildra besvären ytterligare. Då kan vara blinkning mildra besvären. Här är det dock bara endagslinser som kan skydda eller mildra besvären. Använder du dig istället av andra typer av linser, som månadslinser eller veckolinser, kan besvären öka istället. Trots noggrann rengöring kan det nämligen finnas kvar partiklar på linserna. De förvärrar då symtomen och du får inte heller samma återfuktande egenskaper. Om du vanligtvis använder månads- eller veckolinser kan du med fördel fundera på att byta linser till endagslinser under pollensäsongen.

Om du är osäker uppsök en läkare för dina symptom

Det kan vara värt att nämna att de symtomen som pollenallergier kan ge upphov till inte är helt unika. En mängd olika åkommor och problem kan nämligen ha samma symtom. Om du inte tidigare har haft pollenallergi eller känt av den, kan det vara viktigt att uppsöka en läkare. Du får då en klar bild över ditt hälsotillstånd. Dessutom kan du då lugnt veta vad som egentligen är problemet. Vilket alltid kan vara en klar fördel.

Det kan helt enkelt göra så att du vet precis vad du behöver göra. En läkare kan nämligen rekommendera olika mediciner för att mildra dina besvär. Dessutom får du det då svart på vitt att du har en pollenallergi. Något som trots allt kan vara skönt att veta om, för att man inte ska oroa sig över att det är något annat. För det är trots allt viktigt att man håller koll på sitt hälsotillstånd.