Få tar ögonhälsan på allvar

Fyra av fem säger att synen är det viktigaste sinnet som de behöver och det allra viktigaste för livskvaliteten. Samtidigt finns det en konflikt mellan hur viktigt vi anser att synen faktiskt är mot hur väl vi tar hand om ögonen och dess hälsa. Det visar en undersökning som Specsavers gjort där över 5000 deltagare, däribland från Sverige, fått svara på sina vanor när det gäller synundersökningar och hygienen vid linsanvändning.

Lång tid mellan kontrollerna

Det är rekommenderat att de som använder glasögon eller linser gör en synundersökning åtminstone vartannat år, beroende på ålder och synfelets allvar. Den som använder linser bör också mer regelbundet undersöka sina ögon än den som enbart använder sig av glasögon. Upp till ett par gånger varje år eller var sjätte månad rekommenderas. Trots att de flesta känner till hur viktigt det är att göra regelbundna synundersökningar är det bara 44% av de tillfrågade som följer dem.

Fuskar med hygienen

Bland de som använder sig av linser vet 9 av 10 hur viktigt det är med hygien och hur man ska sköta om sina linser ordentligt. De känner till hur de ska bäras, rengöras och förvaras. Det är godkänd siffra även om 100% vore bättre med tanke på hur viktigt det faktiskt är. Samtidigt är det hela 50% av de tillfrågade som uppger att de fuskar med hygienen. Många bär linserna längre än rekommenderat och väldigt många uppger att de inte är noggranna med att byta ut linsvätskan varje dag.

Det är något som verkligen inte är att rekommendera då det kan få stora konsekvenser om man drabbas av en infektion i ögat som följd av detta. Rekommendationerna som finns vid linsanvändande ska följas ordentligt för att motverka riskerna som finns. Alla förstår vi hur viktigt det är att ha kvar synen. Se därför till att inte fuska med hygienen när du använder linser. Vi på Lensday.se rekommenderar att man alltid, oavsett, följer sin optikers ordination.

Få är medvetna om kost och ögonhälsa

Det mest intressanta som undersökningen visade var att väldigt få kände till kopplingen mellan kost, träning och ögonhälsa. Det är ungefär 14% som känner till att brist på fysisk aktivitet ökar risken att drabbas av olika ögonsjukdomar. Utöver det är det bara 18% som känner till att övervikt kan orsaka besvär med ögonen. Enbart 29% som känner till att rökning kan orsaka ögonsjukdomar.

Det är viktigt att komma ihåg att kroppen kräver balans i allt för att hålla sig frisk. Det gäller självklart även ögonen. Vår rekommendation på Lensday.se är att göra allt du kan för att hålla dina ögon friska. Det kommer du att vara tacksam för i framtiden. Du får helt enkelt se det som en investering i din egen hälsa och fuska absolut inte med hygienen. Se även till att du regelbundet gör synundersökningar för att upptäcka eventuella problem så fort som möjligt. Det är enklare att lösa problem som hittas snabbt än om det tar lång tid för problemen att upptäckas. Du kan läsa mer här på Lensday.se om allt det du behöver känna till om synfel och linser.